Skip to main content

De (r)evolutie naar e-facturatie

Kies voor een efficiënte en langetermijnoplossing voor uw bedrijf!

Bent u klaar om de sprong te maken naar e-invoicing en uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Laten we samen ontdekken wat e-invoicing inhoudt, wanneer het van toepassing zal zijn en welke stappen u moet nemen om de overstap succesvol te maken.

Heeft u een specifieke vraag? Laat het ons weten via het contactformulier en onze experten nemen contact met u op.

Facturatie vandaag vs. e-facturatie

De wereld heeft al enkele significante verschuivingen meegemaakt: van traditionele auto's naar elektrische auto's, van analoge camera's naar digitale camera's en vervolgens naar smartphones, van televisie naar streamingdiensten, enzovoort. Deze evoluties hebben impact op ons dagelijks leven en op de manier waarop we zaken doen. Op vergelijkbare wijze zullen ook de facturatie- en rapportageprocessen een digitale transformatie ondergaan.

E-facturatie gaat verder dan uw facturen simpelweg als een pdf-bestand per e-mail te versturen.  Met e-invoicing worden facturen in een gestructureerd dataformaat verzonden, ontvangen, verwerkt en opgeslagen tussen bedrijven in een beveiligd netwerk zoals Peppol, één van de wereldwijde e-invoicing netwerken die met elkaar connecteren. Om die reden is het van belang dat u een softwareprogramma kiest dat past bij uw noden.

De (r)evolutie naar e-facturatie zal een verandering vereisen in de manier waarop u werkt, maar het zal ook tal van voordelen met zich meebrengen, zoals verhoogde efficiëntie en gestroomlijnde processen.


Voorbereiden op de toekomst van e-facturatie: hoe?
 

Duik samen met ons in de wereld van e-invoicing oplossingen.
Wij begeleiden u bij het identificeren van de ideale tool die niet alleen voldoet aan uw huidige behoeften, maar ook de juiste oplossing is in de toekomst.
Met onze expertise zult u de meest doordachte en toekomstbestendige keuzes maken.

U kunt kiezen voor onze adviserende ondersteuning, waarbij u de leiding neemt en wij de richting aangeven, of u kunt opteren voor volledige ontzorging,
waarbij wij het volledige beheer van uw e-invoicing traject op ons nemen. Overweeg welke benadering het beste past bij uw zakelijke prioriteiten en voorkeuren.

Veelgestelde vragen rond e-facturatie

Met e-facturatie worden facturen elektronisch verzonden, ontvangen, verwerkt en opgeslagen tussen bedrijven in een beveiligd netwerk zoals Peppol, een van de wereldwijde e-invoicing netwerken die met elkaar connecteren. Dit betekent dat uw factuurgegevens niet langer vastzitten in papieren documenten, maar moeiteloos worden overgedragen via gestandaardiseerde formaten zoals XML of UBL

Peppol staat voor "Pan-European Public Procurement Online" en is een internationaal e-invoicing netwerk dat bedrijven en overheden met elkaar verbindt.

Met e-reporting worden niet alleen facturen elektronisch verzonden en verwerkt, maar ook rapportages en documentatie uitgewisseld met de overheid met korte en strikte deadlines. Dit betekent een volledig geautomatiseerd en efficiënt proces van begin tot eind.

Vanaf 2026 worden alle in België gevestigde belastingplichtigen verplicht om over te schakelen naar e-invoicing voor hun Belgische B2B transacties. Voor B2G is dit al verplicht vandaag. Vanaf 2028 wordt dit een Europese verplichting, maar blijf op de hoogte want niet alle landen maken de overstap op hetzelfde moment.

Voordelen
 

  • Dynamisch cashflowbeheer: versnel uw betalingscycli en minimaliseer vertragingen voor betere liquiditeit.
  • Nauwkeurigheid en compliance: verminder fouten en voldoe gemakkelijk aan strenge fiscale normen.
  • Naadloze efficiëntie: verlaag kosten met een gestroomlijnd facturatieproces.
  • Maximaliseer uw middelen: automatiseer repetitieve taken en geef uw team de ruimte om zich te richten op wat echt telt.
  • Strategische data-inzichten: gebruik rijke data voor doordachte beslissingen die groei stimuleren.

Uitdagingen
 

  • Afstemmen op dynamische EU-wetgeving: kies een systeem dat zowel huidige als toekomstige EU-wetgeving beheerst en grensoverschrijdend integreert.
  • Keuzes in een divers systeemlandschap: vind een oplossing, in het brede aanbod, die efficiëntie en schaalbaarheid biedt.
  • Precisie is prioriteit: in een wereld van onmiddellijk gerapporteerde, definitieve digitale facturen is foutloos werken een must.
  • Tijdsdruk richting 2026: Het is cruciaal om nu actie te ondernemen. Grijp de kans om uw financiële en taksprocessen te herzien en te digitaliseren.

Dat is zeker mogelijk. E-invoicing biedt tal van voordelen, en één daarvan is de mogelijkheid om bijlagen mee te sturen met uw facturen, zoals onder andere een PDF van de factuur zelf, algemene voorwaarden of een transport document.

Bij e-invoicing wordt de PDF geëncodeerd en toegevoegd aan de XML structuur. Dit proces zorgt ervoor dat de bijlage veilig en efficiënt kan worden verstuurd.

Ontvangende applicaties zijn doorgaans goed uitgerust om deze bijlagen te decoderen en ze correct op te slaan als bijlage. Dit zorgt ervoor dat uw klanten of partners de informatie gemakkelijk kunnen inzien en gebruiken. Sommige oplossingen op de markt ondersteunen het toevoegen of ontvangen van PDF’s aan e-invoices niet. Wees dus zorgvuldig bij het selecteren van de juiste oplossing om onverwachte problemen te voorkomen.

ViDA staat voor "VAT in the Digital Age". Het Vida voorstel komt vanuit de Europese Commissie en bevat de volgende zaken: 

  • Nieuw digitaal rapporteringsysteem op basis van elektronische facturen (e-invoicing voor bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn in de EU). Ook gekend als DRR = Digital Reporting Requirements. Het doel van DRR is een centrale databank te voeden met belastinggegevens in een intra-EU grensoverschrijdende context en ook een stap te zetten naar een geharmoniseerd e-facturering en e-rapporteringskader voor binnenlandse transacties.  
  • Wijzigingen aan de btw-regels die van toepassing zijn op de platformeconomie en e-commerce. 
  • Voorstel tot één centraal btw-registratienummer in het land van vestiging om onder andere bedrijven toe te laten overbrengingen van eigen goederen te rapporteren onder 1 btw-nummer, waardoor btw-registratie niet langer nodig is in elk EU-land waar voorraad wordt aangehouden. Dit is een uitbreiding op het bestaande OSS regime in de EU (OSS = one stop shop). 

Momenteel is er nog geen overeenkomst en zal over dit ViDA voorstel opnieuw worden gestemd onder Hongaars voorzitterschap van de Europese Commissie.  Voor meer informatie, lees deze newsflash.

Denk vooruit, plan slim. Informeer u grondig en bespreek de optimale e-facturatie oplossing met uw Deloitte accountant!

Blijf op de hoogte via onze Actualiteiten

Bekijk deze pagina ook in het Frans en Engels