Pensioenen zijn een hot topic. Ook voor zelfstandigen werden de laatste jaren diverse maatregelen genomen die een invloed hebben op de ideale timing van hun pensioen. Hieronder vindt u een beknopt overzicht.
Net zoals werknemers ontkomen zelfstandigen niet aan de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. Sinds dit jaar bedraagt deze 66 jaar. Voor personen geboren vanaf 1 januari 1964 zal deze 67 jaar bedragen. Op een jongere leeftijd (vervroegd) pensioen aanvragen blijft een mogelijkheid, mits het aantonen van een minimale beroepsloopbaan. Zo kan dit ten vroegste vanaf 60 jaar, mits een beroepsloopbaan van 44 jaar, of vanaf 63 jaar na een minimale beroepsloopbaan van 42 jaar.
Per beroepsloopbaanjaar wordt er, op basis van het inkomen waarop sociale bijdragen werden betaald, een schijf aan rustpensioen opgebouwd, eventueel gecorrigeerd volgens minima en maxima. Waar vroeger een aangepaste berekeningsformule voor zelfstandigen gold, wordt dit bedrag voor loopbaanjaren vanaf 2021 op dezelfde manier berekend als voor werknemers. Ook de minimumpensioenen werden opgetrokken naar dezelfde bedragen.
Door eerder met pensioen te gaan, worden er minder schijven toegevoegd aan uw wettelijk pensioen, waardoor dit lager zal uitvallen. Bovendien wordt uw minimumpensioen berekend pro rata de beroepsloopbaan, met als noemer een volledige beroepsloopbaan van 45 jaar. Via mypension.be kunt u nu reeds een simulatie van de verwachte bedragen vinden op basis van de gekende loopbaan.
Nieuw sinds 2025 is de pensioenbonus, die zelfstandigen moet aanmoedigen om langer aan de slag te blijven. Per volledig jaar dat u verder werkt na de vroegste datum waarop u met pensioen kunt gaan, verdient u een netto pensioenbonus. De bedragen variëren van ongeveer 4.000 EUR voor personen met een korte loopbaan die één jaar langer werken tot ongeveer 36.000 EUR voor personen met een lange loopbaan die nog drie jaar langer werken.
Ook wie na opname van het rustpensioen verder wil blijven werken, denkt best tweemaal na over vervroegd pensioen. Personen die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben en niet kunnen aantonen dat zij minstens 45 jaren gewerkt hebben, moeten het beroepsinkomen immers beperkt houden om inhoudingen op het pensioen te vermijden. Nieuw sinds dit jaar is dat ook flexi-inkomsten van gepensioneerde flexi-jobbers onder dezelfde voorwaarden beperkt dienen te blijven.
Aan de opname van het rustpensioen wordt automatisch ook de uitkering van het aanvullend pensioen gekoppeld. Het toegepaste belastingtarief op het aanvullend pensioen is evenwel afhankelijk van het moment van uitkering, waarbij de belastingen meer dan de helft hoger kunnen liggen bij vroegtijdige pensionering.
Het goede nieuws op dit vlak is dat er in het nieuwe regeerakkoord werd aangekondigd dat er versoepelingen zouden worden doorgevoerd, waaronder aanpassingen van de 80%-grens en uitbreiding van de VAPZ-mogelijkheden. Op de hoogste pensioenkapitalen zou echter wel een hogere solidariteitsbijdrage worden ingehouden.
Het kan verleidelijk zijn om na een kijkje op mypension.be de vroegst mogelijke datum als uw pensioendatum uit te kiezen. Het loont evenwel de moeite om stil te staan bij de impact van deze beslissing op onder meer bovenstaande elementen.
Spreek gerust uw contactpersoon bij Deloitte aan om de best mogelijke beslissing te nemen.