Skip to main content
mental health selfcare head with flowers in drawing

De sleutel tot minder verzuim: een actief verzuimbeleid

Het aantal medewerkers dat met gezondheidsproblemen in het uitkeringsstelsel terechtkomt, heeft inmiddels historische hoogtes bereikt. Ziekteverzuim heeft echter niet alleen een grote impact op de werkvloer, ook vanuit overheidszijde is het sneller activeren van (langdurig) arbeidsongeschikten naar het werk een belangrijk actiepunt om de druk op de overheidsuitgaven te verminderen. De Arizona-regering stelt dan ook maatregelen in het vooruitzicht waarbij alle betrokken actoren (nog meer) geresponsabiliseerd zullen worden mee te werken aan een snellere re-activatie van (langdurig) zieken. Wie in gebreke blijft, zal financieel kunnen worden gesanctioneerd.

Hoog tijd dus voor een “actief verzuimbeleid”! Maar hoe pakt u dit aan?

Een verzuimbeleid is een geheel van afspraken, richtlijnen en processen die binnen een organisatie worden opgesteld over hoe wordt omgegaan met (langdurige) arbeidsongeschiktheid. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met de wettelijke verplichtingen, maar uiteraard ook met de specifieke behoeften binnen de organisatie. Veel bedrijven hebben al een meldingsprocedure bij ziekte in hun arbeidsreglement, een “recht op deconnectie” policy, een procedure “bescherming tegen psychosociale risico’s”,... Dit zijn vaak echter losse initiatieven die geen deel uitmaken van een groter verzuimbeleid.

Starten doet u dus beter met een grondige analyse van het ziekteverzuim binnen uw organisatie en de mogelijke oorzaken daarvan. Van daaruit kan een gerichte aanpak uitgewerkt worden die in lijn ligt met de strategie van uw onderneming.

Een belangrijk onderdeel van het actief verzuimbeleid is het uitwerken van regels en procedures die de zieke werknemer en de werkgever moeten volgen, alsook wat er van wie verwacht wordt. Het gaat onder meer om procedures voor ziektemelding, verzuimregistratie, verzuimgesprekken, een beleidsverklaring preventief alcohol- en drugsbeleid, enz.

Ook het collectief re-integratiebeleid, dat sinds oktober 2022 wettelijk verplicht is voor alle werkgevers, kadert hierin. Dergelijk beleid is bedoeld om individuele re-integratietrajecten vlotter en succesvoller te laten verlopen en moet binnen het bredere kader van de organisatie worden ingebed, zodat alle betrokkenen – van HR tot de leidinggevenden en preventiediensten – samenwerken aan de terugkeer van zieke medewerkers. Onderzoek naar de mogelijkheden voor aangepast of ander werk, aanpassingen aan de werkpost, progressieve werkhervatting, enz. staan hierbij voorop. Maar wie neemt hierin het initiatief, waar kan men terecht, hoe gaat de onderneming om met een vraag tot re-integratie? Cruciaal in het hele beleid is dat de regels en processen duidelijk en gekend zijn!

De regelgeving inzake het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers werd in 2022 al op een aantal fundamentele punten aangepast, waaronder de te respecteren termijnen. Ook de procedure in het kader van medische overmacht, voor zover re-integratie niet mogelijk is, werd gewijzigd. De Arizona-regering stelt in haar regeerakkoord opnieuw aanpassingen aan het wetgevende kader voorop zodat de re-activatie van langdurig zieken versneld plaats kan vinden. Het is dan ook noodzakelijk om het beleid dat uw onderneming wenst te voeren, te confirmeren aan de regelgeving ter zake en ervoor te zorgen dat iedereen betrokken is!  

Conclusie

Wij raden u als werkgever aan om werk te maken van een actief en compliant verzuimbeleid dat bijdraagt aan de gezondheid, productiviteit en motivatie van uw medewerkers.

Neem contact met ons op voor begeleiding bij het ontwikkelen van een op maat gemaakt, compliant verzuimbeleid, inclusief een collectief re-integratiebeleid.