Skip to main content

We heten de AI-wet van harte welkom!

De Europese Unie bewandelt de weg naar vooruitgang

De Europese Unie benadrukt opnieuw haar wereldwijde dominantie met betrekking tot het moderniseren en vormgeven van de toekomst van gegevensgebruik, ditmaal door de AI-wet te introduceren. De AI-wet is het eerste overkoepelende juridische kader voor artificiële intelligentie dat de risico’s van de onstuimige groei van AI-oplossingen wil aanpakken.

Samen met het “AI-Innovatiepakket” en het “Gecoördineerd plan inzake AI” heeft de Europese Unie een drieledige aanpak ontwikkeld om de veiligheid en bescherming van de grondrechten van mensen en bedrijven in de Europese Unie te waarborgen.

Als marktleider wilt u dat uw bedrijf een concurrentievoordeel heeft en daarom overweegt u misschien om AI-technologieën te implementeren. Tegelijkertijd vraagt u zich wellicht af welke risico's hieraan verbonden zijn en hoe de huidige of toekomstige 'AI-wetgeving' van invloed zal zijn op de toepassing van AI-tools.

Wij helpen u hierover graag verder in onze komende blogposts ! Voordat we deze complexe kwestie kunnen aanpakken, is het belangrijk om te bepalen wie u bent volgens de AI-wet en hoe u zich kunt voorbereiden op uw rol. Om dit te doen, moeten we eerst vaststellen of u een Aanbieder of Exploitant bent.

Aanbieder 

 

Als u een AI-tool ontwikkelt en in de EU op de markt brengt, dan bent u in de ogen van de AI-wet een Aanbieder. Als u betrokken bent bij de ontwikkeling van een AI-tool vanaf het begin tot aan de commercialisatie ervan, dan zult u veel verplichtingen hebben.  Afhankelijk van de classificatie van de AI-tool die u ontwikkelt, kunnen er verschillende verplichtingen gelden. U moet zich mogelijk registreren bij de gecentraliseerde EU-database, menselijk toezicht integreren in het trainingsproces, uw dataset zorgvuldig opschonen en labelen, beleidsregels opstellen om gebruikers transparant te informeren, certificering aanvragen, en meer.

Het is simpelweg onmogelijk om na de commercialisatie aan deze verplichtingen te voldoen of  het kan u een fortuin kosten.  Daarom is het raadzaam om zo vroeg mogelijk met te beginnen met de voorbereidingen. Maar hoe doet u dat? ? Volg gewoon dit eenvoudig vierstappenplan: :

1.       Classificeer uw oplossing in volgens de AI-wetgeving.

2.       Integreer de vereiste technische en organisatorische maatregelen.

3.       Maak indruk op  potentiële exploitanten tijdens de aankoopfase

4.       Behaal winst!

Exploitanten

Ook al hebt u de AI-tool die u implementeert niet zelf ontwikkeld, u hebt nog steeds verantwoordelijkheden. Als gebruiker kwalificeert de AI-wet uw bedrijf als een Exploitant. Exploitanten moeten een gedetailleerd overzicht hebben van de actieve AI-tools binnen het bedrijf, hun classificatie en het nalevingsniveau van de aanbieders.

Over ongeveer een jaar zullen  alle aanbieders gebonden aan de AI-wetgeving. Niets is erger dan als exploitant gedwongen te worden om een (tegen die tijd diep ingebedde) AI-tool te vervangen, alleen maar omdat uw aanbieder vergeten is om onze blog te lezen en daarom niet heeft gewerkt aan  nalevingsniveau. Dus, hoe kunt u zichzelf als Exploitant beschermen? Begin vandaag nog met het inventariseren van alle actieve AI-tools die  mensen binnen uw bedrijf gebruiken. (ja, zelfs ChatGPT)

  1. Neem contact op met  bestaande aanbieders om hun classificatie en genomen maatregelen te bespreken
  2. Voer AI-nalevingscontroles in tijdens  de beoordeling van aanbieders of tijdens het aanbestedingsproces
  3. Geniet veilig van alles wat AI te bieden heeft!

En als ik dat niet doe?
 

Helaas heeft het niet naleven van de wet, als aanbieder of als exploitant, meer dan alleen de hierboven genoemde negatieve operationele gevolgen. De wet bevat namelijk boetes die kunnen oplopen tot 7% van uw jaarlijkse omzet of €35 miljoen, afhankelijk van welk bedrag het hoogste is. Dit maakt het bijzonder riskant om de wet niet na te leven. Door middel van deze blogberichten zullen we de belangrijkste verplichtingen van de wet toelichten. Als u praktische hulp nodig hebt bij het opstellen en implementeren van uw actieplan of als u niet zeker weet hoe u AI-oplossingen moet classificeren, stuur dan gerust een kort (AI-gegenereerd) bericht naar onze expert Matthijs Huysentruyt via mhuysentruyt@deloitte.com.😉

Aanbevolen voor jou