De invoering van het nieuw verbintenissenrecht als juridische basis voor alle overeenkomsten is vanaf januari een feit. Samen met andere recente wetswijzigingen vormt het gemoderniseerde verbintenissenrecht het nieuwe juridische speelveld waarbinnen onderhandelingen kunnen plaatsvinden en waaraan overeenkomsten moeten voldoen. Een overzicht:
Het nieuw verbintenissenrecht kent een brede toepassing en geldt met ingang van 1 januari 2023 als wettelijke basis voor alle type overeenkomsten ongeacht de vorm (bv. templates, specifieke overeenkomsten, algemene voorwaarden, etc.) en ongeacht de partijen (B2B, B2C, C2C of t.a.v. overheden). De belangrijkste innovaties bestaan uit:
De B2B-wet stelt, sedert haar inwerkingtreding in 2020, in belangrijke mate een einde aan de contractvrijheid die vroeger van toepassing was in B2B-context. Hierbij werd onder meer een zwarte lijst, een grijze lijst en een algemene norm voor onrechtmatige bedingen tussen ondernemingen ingevoerd.
Sedert de inwerkingtreding op 1 februari 2022 heeft de wetgever het toekennen van lange betalingstermijnen in handelstransacties tussen ondernemingen aan banden willen leggen. Ongeacht of de afnemer en/of de leverancier een kmo of grote onderneming is, is de wettelijke betalingstermijn 30 dagen na ontvangst van de factuur of de levering van de goederen of diensten. Deze termijn mag contractueel (hetzij via een afzonderlijk contract, hetzij impliciet via de aanvaarding van algemene voorwaarden) wel worden verlengd tot maximaal 60 dagen. Is de contractuele termijn langer dan 60 dagen, wordt dit beding voor niet geschreven gehouden en wordt teruggevallen op de wettelijke termijn van 30 dagen.
De Belgische wet vormt een omzetting van een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat kleine en middelgrote leveranciers binnen de landbouw- of voedingssector beter beschermd zijn tegen grote afnemers. Op grond van de wet worden verschillende oneerlijke handelspraktijken en verboden bedingen tussen leverancier en afnemers binnen deze sector beteugeld (bv. maximumbetalingstermijn voor bederfelijke voedingsproducten van 30 dagen). Uiterlijk op 15 december 2022 moeten bestaande leveringsovereenkomsten in overeenstemming gebracht worden met deze wet.
Voornoemde wetswijzigingen hebben het juridische speelveld van onderhandelingen en contracten grondig gewijzigd. Het is dan ook geen overbodige luxe om uw overeenkomsten en algemene voorwaarden te laten nakijken zodat nietige clausules worden vermeden en clausules in uw voordeel kunnen worden geoptimaliseerd. Heel wat bepalingen kunnen namelijk uitdrukkelijk worden uitgesloten of in functie van uw specifieke noden worden gemoduleerd.
Neem gerust contact met ons op om de impact van deze wijzigingen op uw contracten en algemene voorwaarden in kaart te brengen.