Skip to main content

Leman Decorations

Van familiecharter tot externe overnemer

Leman Decorations is een familiebedrijf dat opgericht werd in 1963. De zaak startte als een onderneming met 5 werknemers en groeide over de laatste decennia uit tot een internationale speler met vestigingen in drie landen en 500 werknemers. Toen de tijd kwam om de fakkel door te geven aan de derde generatie, rees de vraag wie het bestuur van de onderneming in handen zou nemen. Een vraagstuk waarbij onze M&A & Finance collega’s van Deloitte Private het antwoord op zochten en vonden.

Leman Decorations is een one-stop-shop voor trendy cake decoratie in zowel suiker, hostie, chocolade als marsepein. Daarnaast hebben ze ook een klein assortiment aan non-food decoratie. Deze taartversieringen worden vandaag in 55 landen verkocht. Leman Decorations zoekt voortdurend naar toffe ideeën om een dessert de meerwaarde te geven die de klant zoekt. Om die ideeën uit te werken realiseerden de zaakvoerders over de jaren heen vier overnames. Een overname van het bedrijf was dan initieel niet direct aan de orde.


De samenwerking tussen Leman Decorations en Deloitte Private startte met het opzetten van een familiecharter waarmee de fakkel doorgegeven kon worden aan de volgende generatie. De oudste zoon had immers net zijn studies afgerond en was aan de slag in het bedrijf, en de jongste zoon zat in de beginfase van zijn studies. Toen de vraag rees wie het bestuur van het bedrijf zou overnemen, vroegen de zonen zich echter af of zij wel de juiste personen waren om de leiding op zich te nemen. Deloitte fungeerde als adviseur bij de gesprekken die hierover binnen de familie gevoerd werden. Geen evidente gesprekken, want hoewel er in familiebedrijven wel eens over het dagelijkse werk gepraat wordt, is het minder eenvoudig om alle vragen over de toekomst van het bedrijf open en bloot op tafel te leggen. En wat als er uiteindelijk geen opvolging gevonden wordt binnen de familie?

Je moet 100% vertrouwen hebben in de mensen die je zaak behartigen. In ons geval was het ons ‘derde kind’ dat we verkochten. Daarom vertrouwden we op Deloitte, die ons als begeleider wegwijs heeft gemaakt in de volledige uitwerking van alles.    

- Didier Leman

De multidisciplinaire aanpak van Deloitte Private was het sleutelelement in het beantwoorden van de belangrijkste vraag “Hoe zien we de toekomst van Leman Decorations?”. Na het uiten van onzekerheden over de opvolging, lagen immers alle pistes open. Zo was in het verleden al uit andere hoeken interesse getoond in het bedrijf. Hoewel de intentie tot verkoop niet meteen aan de orde was, werden de collega’s van het M&A (Mergers & Acquisitions) team van Deloitte Private ingeschakeld om alle mogelijkheden te exploreren. Met het oog op een overname speelden uiteenlopende factoren mee vooraleer een beslissing gemaakt werd: “Hoe ziet het marktlandschap eruit?”, “Wat zijn de mogelijke gevolgen van een overname?”, het zijn maar enkele vragen waarmee het M&A team aan de slag ging.

Finaal bleek de piste van overname de beste keuze voor alle betrokken partijen. Verkennende gesprekken met geïnteresseerde partijen werden opgestart en het traject van het initiële familiecharter werd versneld afgerond. De gepaste overnemer werd gevonden en onder de regie van het M&A team werd het proces succesvol afgerond.

Bij Deloitte staan we voor kwaliteitsvolle begeleiding. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie en onze open-debatcultuur staan centraal binnen elk klantencontact. Onze sterke multidisciplinaire aanpak laat toe om een ruimere kijk te hebben op wat de klant nodig heeft en hierdoor kunnen we op zoek gaan naar een oplossing op maat. 

- Philippe Artois

Deloitte blijft ook na het project de vertrouwenspersoon van de familie, en het aanspreekpunt voor alle noden en vragen in verschillende domeinen. Deloitte staat klaar voor een duurzame ondersteuning en begeleiding van verdere toekomstplannen en investeringen van de familie Leman. 

Begin mei 2021 werd Leman Decorations overgenomen door de Amerikaanse voedingsreus Cargill. Didier Leman, tweede generatie in het familiebedrijf, geeft zo het roer uit handen aan Inge Demeyere, die de Europese chocoladetak van Cargill leidt.

Benieuwd naar hoe ons team u kan helpen?