Skip to main content

De toekomst van btw in het digitale tijdperk

De Europese Commissie heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet met het “VAT in the Digital Age” (ViDA) voorstel. Met dit wetsvoorstel wil de EU het btw-systeem vereenvoudigen en beter laten aansluiten bij de huidige digitale economie door middel van de volgende maatregelen:

       - introductie van één enkel btw-nummer voor de hele EU;

       - invoering van verplichte digitale facturering en rapportering;

       - aangepaste btw-behandeling voor de platformeconomie.

Deze veranderingen moeten het enerzijds voor bedrijven eenvoudiger maken om hun btw-verplichtingen te voldoen en anderzijds het bestrijden van btw-fraude effectiever maken voor de belastingautoriteiten.

Eén enkel btw-nummer voor de hele EU

Het concept van een “enkelvoudige btw-registratie” stelt bedrijven in staat om grensoverschrijdende transacties te rapporteren met één enkel btw-nummer in de hele EU. Dit wordt mogelijk gemaakt door het bestaande One Stop Shop (OSS)-regime uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan grensoverschrijdende voorraadverplaatsingen. De nieuwe regels zouden de noodzaak voor meerdere btw-registraties in verschillende lidstaten immers elimineren.

Daarnaast wordt voorgesteld om het btw-verleggingsmechanisme te verplichten in alle EU-lidstaten. Zo wordt de verantwoordelijkheid voor het afdragen van btw verlegd naar de ontvanger bij bepaalde transacties waarbij de leverancier niet btw-geregistreerd is in het land van belastingheffing. Dit mechanisme is een verdere inspanning om de btw-last voor bedrijven te verlichten, aangezien zij btw-registraties in andere EU-lidstaten kunnen vermijden.


Verplichte digitale facturering en rapportering

Er worden verschillende regels voorzien op zowel nationaal als Europees niveau. EU-lidstaten kunnen, zodra het voorstel van kracht wordt, e-facturatie voor binnenlandse transacties verplicht maken zonder goedkeuring van de Europese Commissie.

Later (mogelijk vanaf 2030) staat het meest ingrijpende onderdeel van de ViDA-hervorming gepland: de invoering van bijna real-time digitale rapportering op basis van gestructureerde e-facturatie voor grensoverschrijdende leveringen van goederen en diensten binnen de EU. De factuuruitgever en mogelijk ook de ontvanger zullen de factuurgegevens moeten rapporteren aan hun nationale belastingautoriteit, die de gegevens doorstuurt naar een centrale Europese data hub. Het uitreiken van dergelijke e-facturen zou binnen 10 dagen na het belastbare feit verplicht worden, terwijl de ontvanger deze binnen 5 dagen na ontvangst moet rapporteren.

Omdat zowel bedrijven als belastingdiensten rechtstreeks toegang hebben tot de nodige gegevens, helpt dit fouten en fraude te voorkomen en verloopt het btw-inningsproces efficiënter. Deze maatregelen passen in de bredere trend naar meer transparantie en digitalisering bij de belastingautoriteiten.


Aangepaste btw-behandeling van de platformeconomie

De pijler voor de platformeconomie richt zich op het vereenvoudigen van de btw-inning voor online platformen die transacties zoals kortetermijnverhuur en personenvervoer faciliteren. Een belangrijk idee is dat platforms verantwoordelijk worden voor het innen van btw namens leveranciers die hun platforms gebruiken, vergelijkbaar met wat al bestaat in de e-commerceomgeving.


Is er een consensus tussen de EU-lidstaten in de maak?

Het bereiken van consensus tussen de EU-lidstaten over deze ViDA-hervorming blijkt echter lastig. Het door de Europese Commissie in december 2022 aangenomen voorstel werd al veelvuldig besproken en geamendeerd. Op vandaag is er echter nog geen unanieme goedkeuring door de EU-lidstaten. Zo heeft Estland zijn zorgen geuit over de impact op digitale platforms en kleine ondernemingen binnen de platformeconomie.

Als ViDA wordt aanvaard, zal de hervorming vermoedelijk gefaseerd worden ingevoerd, waarbij sommige maatregelen al in 2026 van kracht zouden kunnen gaan. Hou als ondernemer deze ontwikkelingen dus goed in de gaten. Benieuwd hoe jouw onderneming zich kan voorbereiden op deze uitdagingen? Neem gerust contact met ons op!