Skip to main content

De diverse facetten van digitalisatie binnen bedrijven: een multidimensionaal perspectief

Digitalisatie fungeert als een krachtige katalysator binnen bedrijven, niet alleen voor transformatie, maar vooral als middel om doelen te bereiken. Van strategische planning tot dagelijkse bedrijfsvoering, digitalisatie omvat diverse perspectieven die bedrijven beïnvloeden op verschillende niveaus. Dit artikel beschrijft de diverse facetten van digitalisatie en hoe deze kan dienen als het cruciale instrument voor het realiseren van verschillende bedrijfsdoelstellingen.

Waarom digitaliseren? 

De digitalisering van bedrijven kan worden ingedeeld in drie perspectieven die verklaren waarom bedrijven ervoor kiezen of gedwongen worden om te digitaliseren. 

Perspectief 1: Digitisation

Het digitisation perspectief bevindt zich op het laagste niveau en richt zich op de overgang van analoog naar digitaal. De implementatie van de digitale tool staat centraal. Een voorbeeld is de overgang van papieren naar digitale werkbonnen. 

Perspectief 2: Digitalisation

Het digitalisation perspectief of het digitaliseren op operationeel niveau concentreert zich op het verbeteren van interne processen. Dit omvat het automatiseren van repetitieve taken, het implementeren van geavanceerde software voor ERP en het optimaliseren van workflows. Het doel is efficiëntie te vergroten en kosten te verlagen door middel van digitale technologieën.

Perspectief 3: Digital transformation

Het digital transformation perspectief of digitalisatie op strategisch niveau richt zich op het integreren van technologie in langetermijnplanning en het zoeken naar strategisch voordeel door digitalisatie. Dit omvat onder meer het identificeren van nieuwe technologische opportuniteiten, het begrijpen van de concurrentievoordelen van digitale tools en het creëren van een roadmap voor digitale transformatie. Bedrijven die dit perspectief omarmen, zien digitalisatie als een middel om hun bedrijf te transformeren en hun concurrentiepositie te versterken. Een voorbeeld is het grootste hotelbedrijf ter wereld dat geen enkel hotel in zijn bezit heeft maar wel een digitaal platform (Air BnB) of het grootste taxibedrijf ter wereld dat geen enkele taxi bezit maar wel een digitaal platform (Uber). Deze perspectieven tonen aan dat digitale transformatie voor elk bedrijf een unieke betekenis heeft en dat deze niet altijd op hetzelfde niveau van digitale maturiteit zitten. Dit kan variëren van een onderneming dat voor het eerst overschakelt van een papieren naar digitale facturatie, tot een bedrijf dat binnen zijn volledige digitale workflow op zoek is naar synergiën tussen de verschillende softwaresystemen. 

Nieuwe manier van werken

Een digitale transformatie binnen een bedrijf heeft ook invloed op de bedrijfscultuur en connectiviteit tussen de werknemers. Het stimuleert medewerkers om digitale vaardigheden te ontwikkelen en open te staan voor nieuwe manieren van werken. Verder worden de mogelijkheden voor samenwerking binnen en buiten organisaties vergroot dankzij online samenwerkingstools of virtuele meetings, die zelfs op afstand connectiviteit mogelijk maken. Hoewel de COVID-19 periode organisaties heeft aangezet tot een snellere digitalisatie, stopt het niet bij digitisation en digitalisation. Bedrijven moeten ook stilstaan en nadenken over het digital transformation perspectief om ook op lange termijn concurrentieel te blijven en zichzelf voortdurend te vernieuwen. 

Conclusie 

De digitale transformatie binnen bedrijven is een complex en multidimensionaal proces, dat evolueert van simpele digitale implementaties tot strategische transformaties. Van digitisation tot digital transformation, de diverse perspectieven laten zien dat digitalisatie niet alleen een kwestie is van technologie, maar ook van cultuur en strategie. Het begrijpen van de verschillende perspectieven is essentieel voor organisaties die streven naar een effectieve en succesvolle integratie van digitale technologieën in hun bedrijfsprocessen. Het is een continu proces van aanpassing en innovatie om concurrentieel te blijven in een steeds veranderende bedrijfswereld. 

Aanbevolen voor jou