Bedrijven ervaren steeds meer druk om transparant te zijn over hun ESG-inspanningen (*). Overheden, banken, investeerders en consumenten hechten veel belang aan duurzaamheid en een goede ESG-strategie. Het investeren in zonnepanelen en laadpalen wordt vaak gezien als een strategische zet om de ESG-score van een onderneming te verbeteren. In dit artikel belichten we enkele juridische aandachtspunten waar u als bedrijf rekening mee moet houden.
U kunt gebruik maken van het mobiliteitsbudget als u bedrijfswagens ter beschikking stelt aan uw werknemers en zij deze ook voor privédoeleinden kunnen gebruiken. Op initiatief van de werkgever kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen tegen een jaarlijks budget TCO(*) te besteden binnen 3 pijlers.
Het mobiliteitsbudget biedt zo flexibele mogelijkheden aan werknemers die duurzamer willen reizen:
Het mobiliteitsbudget is een krachtig rekruteringsmiddel voor bedrijven die een generatie werknemers willen aantrekken die steeds gevoeliger is voor het klimaat en minder geïnteresseerd is in auto's.
U dient een specifieke procedure te volgen om dit in te voeren. Bovendien is het belangrijk om deze problematiek strategisch te benaderen: voor wie geldt het recht? Wat te doen met auto's waarvan het leasecontract nog niet is afgelopen? Aarzel niet om contact op te nemen met uw vertrouwde adviseur om dit te bespreken.
Aan medewerkers die geen bedrijfswagen hebben of niet deelnemen aan het mobiliteitsbudget, kunnen andere maatregelen voorgesteld worden.
U kunt uw werknemers ook motiveren om hun gewoonten te veranderen door collectieve bonusplannen op te zetten (CAO 90 - niet-recurrente voordelen gekoppeld aan resultaten) met betrekking tot mobiliteit.
Naast het creëren van een innovatief mobiliteitsbeleid, blijft het belangrijk om rekening te houden met organisatorische, technische en wettelijke beperkingen.
Door een mobiliteitsbeleid te voeren dat gericht is op duurzaamheid, komt u niet alleen de verwachtingen van uw personeel tegemoet, maar draagt u ook actief bij aan de opbouw van een groenere toekomst. Duurzame mobiliteit wordt zo een fundamentele pijler van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij zowel individuele als organisatorische belangen worden afgestemd op het behoud van ons milieu.
(*) TCO= Total Cost of Ownership