Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

EU novosti, veljača 2013.

Jeste li spremni?

EU novosti U prvom izdanju Deloitteovih EU novosti donosimo Vam pregled informacija vezanih uz nedavno objavljene porezne propise, kao i uz prijedloge poreznih propisa. Također, donosimo Vam i kratak pregled vijesti iz Europske unije, pregled propisa koje će nakon pridruživanja Hrvatske Uniji biti potrebno implementirati i kod nas te pregled statusa ratifikacije hrvatskog ugovora.

Sadržaj:

 Objavljeni propisi:
- Stupili na snagu od 1. siječnja 2013.
- Stupili na snagu tijekom prosinca 2012./siječnja 2013.
- Stupit će na snagu 1. ožujka 2013.
   Prijedlozi propisa:
- Nacrt prijedloga Zakona o porezu na dodanu vrijednost na javnoj raspravi!
- Prijedlog Zakona o trošarinama s konačnim prijedlogom Zakona
- Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak
   EU:
- EU novosti
- Novi EU propisi
- Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Objavljeni propisi 

Stupili na snagu od 1. siječnja 2013.:

Vrh stranice

Stupili na snagu tijekom prosinca 2012./siječnja 2013.:

 • Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dobit (NN 146/12)
 • Pravilnik o fiskalizaciji u prometu gotovinom (146/12)
 • Naredba o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2013. godini (NN 2/13)
 • Uredba o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe (NN 3/13)
 • Uredba o izmjenama Uredbe o Carinskoj tarifi za 2013. godinu (NN 3/13)
 • Odluka o objavljivanju pravila o državnim potporama sektoru brodogradnje (NN 3/13)
 • Odluka o izmjenama i dopunama odluke o općinskim porezima Općine Žminj (NN 9/13)
 • Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona (NN 10/13)

Vrh stranice

Stupit će na snagu 1. ožujka 2013.:

 • Pravilnik o kretanju trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine uz primjenu elektroničkog trošarinskog dokumenta (NN 138/12)

Prijedlozi propisa 

Nacrt prijedloga Zakona o  porezu na dodanu vrijednost na javnoj raspravi!

Na službenim stranicama Ministarstva financija objavljen je Nacrt prijedloga Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim će se u hrvatski porezno-pravni sustav uvesti pravila oporezivanja porezom na dodanu vrijednost u obliku u kojemu se ta pravila primjenjuju u zemljama Europske unije.

Navedeni Nacrt stavljen je na javnu raspravu u periodu od od 24. siječnja 2013. do 7. veljače 2013. godine, u skladu s čime zainteresirana javnost može utjecati na konačni oblik zakona davanjem svojih  mišljenja, primjedbi i prijedloga u pisanom obliku.

Nacrt prijedloga zakon može se naći putem linka www.mfin.hr/hr/otvorena-savjetovanja, a vaša mišljenja, primjedbe i prijedloge možete slati na pdv-eu@porezna-uprava.hr.

Slobodno nam se javite ako vam je potrebna naša pomoć za sudjelovanje u javnoj raspravi o navedenom Nacrtu, odnosno ako biste željeli da iste uputimo u naše ime.
Također vam možemo ponuditi naše stručne usluge i pomoć kod procjene učinaka koje će novi sustav porezna na dodanu vrijednost izazvati za vaše poslovne procese. 

Vrh stranice

Prijedlog Zakona o trošarinama s konačnim prijedlogom Zakona

Prijedlog Zakona o trošarinama, s konačnim prijedlogom Zakona kojim se vrši daljnje usklađenje hrvatskog trošarinskog sustava s europskim trošarinskim zakonodavstvom upućen je u saborsku procedure.

Za donošenje ovog Zakona predviđen je hitni postupak, a zakon će stupiti na snagu danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Slobodno nam se javite ako su vam potrebni detalji o novom trošarinskom sustavu. 

Vrh stranice

Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak

Na stranicama Porezne uprave objavljen je Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak. Predviđa se stupanje na snagu 1. travnja 2013. godine.

Prijedlogom Pravilnika podrobnije se propisuje sljedeće:

 • Porezni obveznik, rezident, koji ostvaruje dohodak oporeziv u inozemstvu sukladno ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nije obvezan plaćati predujam poreza na dohodak u Hrvatskoj, ali je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu i obavijestiti Poreznu upravu o obustavi plaćanja predujma poreza na dohodak u tuzemstvu na vlastiti zahtjev;
 • Rezidenti izaslani na rad u inozemstvu po nalogu tuzemnog poslodavca nisu obvezni  plaćati predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada u tuzemstvu, ako je isti dohodak predmetom oporezivanja u inozemstvu sukladno ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja;
 • Rezidenti koji mirovinu ostvaruju izravno iz inozemstva u jednakim mjesečnim iznosima, mogu na vlastiti zahtjev predujam poreza na dohodak plaćati prema rješenju koje će izdati Porezna uprava a na temelju podataka od poreznog obveznika;
 • Podrobnije se propisuje sadržaj, obveza podnošenja i način popunjavanja novog jedinstvenog obrasca JOPPD, te se brišu odredbe odnosno članci kojima se propisuje obveza podnošenja i sadržaj ID, IDD, IDD-1, IP  i  ID-1 obrazaca.
 • Obrazac JOPPD također je objavljen na stranicama Porezne uprave.

Vrh stranice

Europska unija

EU novosti

 • Predsjedanje Vijećem Europske unije je 1. siječnja od Cipra preuzela Irska
 • Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su neformalni sporazum oko daljnjih koraka vezanih za reformu Kohezijske politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine
 • Europske institucije su u prosincu odobrile stvaranje jedinstvenog patenta za zaštitu u Europi, koji će omogućiti zaštitu inovacija i novih tehnoloških rješenja diljem Europe

Vrh stranice

Novi EU propisi

 • Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji (tzv. „fiskalni sporazum“)
 • Direktiva o administrativnoj suradnji na području oporezivanja – pojačat će se suradnja između poreznih uprava svih zemalja članica, s ciljem sprječavanja utaje poreza
 • Direktiva o obračunu PDV-a
 • Nastoji se potaknuti izdavanje elektronskih računa njihovim izjednačavanjem sa papirnatim računima – zabranjuje državama članicama da uvjetuju izdavanje elektronskih računa korištenjem elektronskog potpisa ili njihovim naknadnim čuvanjem u papirnatom formatu
 • Državama članicama se omogućuje da mali poduzetnici s godišnjim prometom manjim od 2 milijuna € plaćaju PDV prema primljenim naknadama, a ne prema izdanim računima

Vrh stranice

Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

 • Zemlje članice koje su završile proces ratifikacije: Austrija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg (2013.), Mađarska, Malta, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska (2013.), Švedska (2013.)
 • Zemlje članice koje su započele proces ratifikacije: Belgija, Finska, Francuska, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Zemlje članice koje još nisu započele proces ratifikacije: Danska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija

Kontakti

Dražen Nimčević

Direktor
Porezno savjetovanje
Hrvatska
dnimcevic@deloitte.com 
Tel: + 385 (1) 2351 917

 

Sonja Ifković

Direktorica
Porezno savjetovanje
Hrvatska
sifkovic@deloittece.com 
Tel: + 385 (1) 2351 915 

 

Helena Schmidt 

Viša menadžerica
Porezno savjetovanje
Hrvatska
hschmidt@deloittece.com 
Tel: + 385 (1) 2351 918

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Dražen Nimčević
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Partner, Porezno savjetovanje
Telefon:
+ 385 (1) 2351 917
E-mail:
dnimcevic@deloitte.com
Ime i prezime:
Tvrtka:
Naziv radnog mjesta:
Telefon:
E-mail:
Ime i prezime:
Helena Schmidt
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Viša menadžerica, Porezno savjetovanje
Telefon:
+ 385 (1) 2351 918
E-mail:
hschmidt@deloittece.com

Povezane teme

Društveni servisi