Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

Niži troškovi otkaza doprinose konkurentnosti zemalja Srednje Europe

Zagreb 06. prosinca 2012. – Troškovi otkazivanja radnog odnosa u Zapadnoj Europi u pravilu su minimalno dvostruko viši od troškova u zemljama Srednje Europe, što uvelike doprinosi konkurentnosti srednjoeuropskih zemalja, pokazuje istraživanje koje je provelo belgijsko odvjetničko društvo Laga u suradnji s Deloitteom. Istraživanjem su obuhvaćene 23 zemlje1.  Hrvatska se, s obzirom na trošak otkazivanja radnog odnosa, svrstala u srednjoeuropski prosjek.

U svim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem ključan faktor za iznos troška otkazivanja radnog odnosa je duljina radnog staža. Troškovi su najviši u Italiji i Belgiji. „Što se tiče zemalja Srednje Europe, prednjače Bugarska, Poljska, Rumunjska i Mađarska, dok se Hrvatska, skupa sa Slovenijom, našla u skupini zemalja s nižim troškom, što je jedan od faktora koji bi mogli doprinijeti njihovoj privlačnosti stranim ulagačima.“, navodi Sonja Ifković, direktorica u Delitteovom Odjelu poreznog savjetovanja.

S druge strane, uslijed ekonomske krize neke su zemlje, poput Italije i Španjolske, tijekom 2012. godine odlučile promijeniti radno zakonodavstvo. Primarni cilj promjena je povećavanje fleksibilnosti tržišta rada.

U Hrvatskoj, jednako kao i u ostalim zemaljama uključenim u istraživanje, postoje dvije vrste otpuštanja, a radi se o redovitom otpuštanju te o izvanrednom otpuštanju. „Razlozi za redovito otpuštanje spadaju u tri kategorije, a radi se o razlozima poslovne prirode, zatim o razlozima povezanim sa sposobnostima zaposlenika te o onima koji su uvjetovani skrivljenim ponašanjem zaposlenika. Kada govorimo o tzv. skraćenom otpuštanju, odnosno o izvanrednom otkazu, okidač su teške povrede obaveza iz radnog odnosa, u mjeri da nastavak radnog odnosa nije moguć. Kao i u ostalim zemljama, u slučaju izvanrednog otkaza, radnik nema pravo na otkazni rok, dok je u slučaju redovitog otpuštanja otkazni rok određen ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili zakonom, pri čemu zakon propisuje otkazni rok u trajanju od dva tjedna do tri mjeseca, ovisno o trajanju zaposlenja. U slučaju da zaposlenik otkazuje radni odnos, tada otkazni rok ne smije trajati dulje od mjesec dana.“, ističe Tatjana Orešković Trcin, viša savjetnica u Deloitteovom Odjelu poreznog savjetovanja.
_____________

1 Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo

###

Metodološke napomene:
Istraživanje je proveo Deloitte u suradnji s belgijskim odvjetničkim društvom Laga krajem 2011. te u prvoj polovici 2012. Izračuni koji se nalaze u istraživanju se odnose na prosječni trošak  poslodavca u pojedinoj zemlji, kako bi zaključio sporazum o raskidu radnog odnosa sa pojedinim zaposlenikom, bez uplitanja suda. Zbog usporedivosti podataka, svi su iznosi prikazani u eurima.

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Menadžerica, marketing i korporativne komunikacije
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com
Društveni servisi