Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

Prihodi najvećih trgovačkih lanaca na svijetu, uključujući i Agrokorovu maloprodaju, unatoč gospodarskoj krizi bilježe rast

Globalna snaga maloprodaje u 2013.

Podijelite na LinkedInu    Podijelite na Facebooku    Podijelite na Tweeteru

Vladimir Milošević

Vladimir Milošević, partner u Deloitteu: “Za desetak najvećih trgovačkih lanaca na svijetu rast je i dalje utemeljen na globalnom širenju maloprodajne mreže, kojim su nastojali kompenzirati usporavanje do kojeg je došlo na matičnim tržištima”

Zagreb,  22. siječnja 2013 – Ukupni prihodi 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u prošloj su fiskalnoj godini dosegli 4 bilijuna dolara, pokazuje izvještaj konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte „Globalna snaga maloprodaje u 2013.“1  U ovo se prestižno društvo uvrstila i Agrokorova maloprodaja, zauzevši 226. mjesto. Također, zahvaljujući prosječnom godišnjem rastu koji je u razdoblju od 2006. – 2011. iznosio 16,1 posto, uspjela se plasirati i na 31. poziciju među 50 najbržerastućih trgovačkih lanaca na svijetu.

Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi, najveći su trgovački lanci zabilježili 5 postotni rast prihoda, ponajviše zahvaljujući tržištima zemalja u razvoju. Najveći doprinos rastu dale su zemlje Bliskog istoka, Južna Amerika i zemlje pacifičkog dijela Azije (bez Japana).

„Za desetak najvećih trgovačkih lanaca na svijetu rast je i dalje utemeljen na globalnom širenju maloprodajne mreže, kojim su nastojali kompenzirati usporavanje do kojeg je došlo na matičnim tržištima.“, navodi Vladimir Milošević, partner u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja. „Osim fokusiranjem na osvajanje inozemnih tržišta, trgovački bi se lanci trebali pozabaviti i pronalaženjem inovativnih načina da poboljšaju doživljaj kupovine svojih korisnika, u čemu im prvenstveno može pomoći primjena novih kanala za komunikaciju s kupcima i uvrštavanje e-trgovine u postojeću strategiju. Ukoliko u ovome ne uspiju, posebno oni na razvijenim tržištima, gdje je penetracija e-trgovine visoka, trgovački lanci riskiraju slabljenje pozicije i značajan gubitak prihoda.“, zaključuje Milošević.

Gotovo polovica najbržerastućih trgovačkih lanaca dolazi s tržišta zemalja u razvoju
Rast na tržištima u razvoju predstavlja posljedicu jačanja srednje klase, mladih i porasta direktnih stranih ulaganja. Čak 24 od 50 najbržerastućih trgovačkih lanaca dolazi s tržišta zemalja u razvoju, uključujući i hrvatsku Agrokorovu maloprodaju. Prihodi najbrže rastućih kompanija prosječno su rasli 22 posto u periodu od 2006. do 2011. godine, odnosno čak četiri puta brže od prihoda 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u cjelini.

Sektor robe široke potrošnje (Fast moving consumer goods - FMCG) pretekao je trgovine odjećom, obućom i modnim dodacima, kao i trgovce tehničkim proizvodima
Za razliku od prijašnjih godina, sektor robe široke potrošnje (FMCG) rastao je 6 posto, nadmašivši time trgovine odjećom, obućom i modnim dodacima te trgovce tehničkim proizvodima. U ovom su razdoblju trgovci odjećom, obućom i modnim dodacima zabilježili nižu stopu rasta, koja je umjesto nekadašnjih 7 posto, iznosila 5 posto. S druge strane, trgovci tehničkim proizvodima bilježe dobru profitabilnost i značajan rast prihoda.

###

__________
1 Ovo 16. godišnje Deloitteovo istraživanje provedeno je u suradnji s američkim časopisom «Stores». Istraživanje se temelji na podacima koje su trgovački lanci objavili za fiskalnu godinu 2011. (uključujući i one čija godina završava zaključno s lipnjem 2012.).

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Menadžerica, marketing i korporativne komunikacije
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com

Povezane teme

Društveni servisi