Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

Ulaskom Hrvatske u EU porast će interes private equity fondova za ulaganje u našu zemlju

Analiza povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi


DOWNLOAD  

Podijelite na LinkedInu    Podijelite na Facebooku    Podijelite na Tweeteru

Ivica Krešić

Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu: “Očekuje se da će skorim ulaskom Hrvatske u EU značajno porasti interes private equity fondova za ulaganje u našu zemlju”

Zagreb, 20. prosinca 2012. – Indeks povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi u drugom ovogodišnjem krugu istraživanja zabilježio je pad, pokazuje istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte Analiza povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi1.  Za razliku od svibnja 2012., kada je vrijednost indeksa povjerenja iznosila 101, u ovom krugu istraživanja njegova se vrijednost smanjila te sada iznosi 71.

„Tijekom protekle dvije godine indeks je zabilježio značajne oscilacije te je po četvrti put za redom došlo do promjene trenda. Nakon oporavka do kojeg je došlo u travnju, pad zabilježen u listopadu predstavlja mogući odgovor na bojazni vezane uz očekivanja ekonomskog rasta poslovnih partnera i nesigurnosti u eurozoni, sumnju vezanu uz oporavak u Češkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj i mogućnost usporavanja rasta u Slovačkoj, Rumunjskoj, pa čak i Poljskoj.“, naglašava Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu.

Čak 59 posto ispitanika, djelatnika private equity fondova u najvećim gospodarstvima Srednje Europe, predviđa daljnje pogoršanje ekonomske klime, dok nitko nije prognozirao poboljšanje. S druge strane, u travnju ove godine čak je 23 posto ispitanika predviđalo da će doći do poboljšanja.

Ipak, nije sve tako crno. Primjerice 17 posto ispitanika je izjavilo da se trenutno fokusira na prikupljanje novih sredstava za investiranje. Također, 35 posto anketiranih predviđa da će tijekom  idućih šest mjeseci više kupovati nego prodavati, dok 21 posto ispitanika smatra da će do proljeća porasti efikasnost njihovih investicija.

Među najznačajnijim transakcijama do kojih je došlo u posljednje vrijeme je kupovina poljskog maloprodajnog lanca EKO od strane Advent Internationala. Također, Mid Europa je nedavno najavila akviziciju mađarskog proizvođača dodataka prehrani Walmarka i slovačke farmaceutske tvrtke Alpha Medical.

Očekuje se da će skorim ulaskom Hrvatske u EU značajno porasti interes private equity fondova za ulaganje u našu zemlju. Kako su mnogi private equity fondovi već uspostavili značajno prisustvo u raznim industrijskim granama u, primjerice, Poljskoj i Češkoj, kupnjom tvrtki iz iste djelatnosti u našoj regiji postigli bi sinergijske efekte koje traže.“, zaključuje Krešić.

Jedno je sigurno, private equity fondovi u Srednjoj Europi nastavljaju ciljati na stvaranje dodane vrijednosti te održivog i profitabilnog poslovanja u ova izazovna vremena u kojim se okolnosti i tržišni sentimenti često mijenjaju.

____________

1 Rezultati pregleda temelje se na anketi među profesionalnim djelatnicima u private equity fondovima u Srednjoj Europi provedenoj u listopadu 2012. godine. Analizu povjerenja private equity fondova Deloitte objavljuje od 2003. godine.

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Menadžerica, marketing i korporativne komunikacije
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com
Društveni servisi