Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

Prihodi europskih nogometnih klubova dosegli 19,4 mlrd. eura

Godišnji pregled financija u nogometu

Podijelite na LinkedInu    Podijelite na Facebooku    Podijelite na Tweeteru

Eric Olcott

Rick Olcott, partner za Adriatics regiju u Deloitteu: “Zanimljivo je koliko je europski nogomet otporan na krizu. Iako stopa rasta varira od lige do lige te od kluba do kluba, sposobnost nogometa da zainteresira i privuče publiku ostaje jedna od njegovih najvećih prednosti”

Zagreb, 13. lipnja 2013. - Nogomet je ponovo pokazao izuzetnu otpornost na krizu. Ukupni prihodi europskih nogometnih klubova u sezoni 2011/12. godine narasli su11 % i dosegnuli 19,4 mlrd. €, ističe se u Godišnjem pregledu financija u nogometu konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Gotovo polovicu tog prihoda (9,3 mlrd. €) ostvarili su klubovi pet najvećih europskih liga – engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1.

Engleska Premier liga zadržala je vodeću poziciju, zahvaljujući ostvarenih 2,9 mlrd. €  prihoda, koji su u odnosu na prošlu sezonu narasli su 16 %. Premier liga je u ovoj sezoni pretekla njemačku Bundesligu za 1 mlrd. €. S druge strane, prohodi koje je ostvarila Bundesliga su u velikoj mjeri dolazili od sponzorstava, što ukazuje na snagu njemačkog gospodarstva.

Španjolska liga je ostala izrazito polarizirana. Dva su najveća kluba, Real Madrid i Barcelona, ostvarila 56 % (1 mlrd. €) ukupnih prihoda čitave lige. Talijanski klubovi su i dalje ovisni o prihodima od emitiranja, koji iznose čak 59 % (0,9 mlrd. €) prihoda koje je ostvarila liga. U slučaju klubova francuske Lige 1, prihodi od utakmica ostali su slaba strana. U sezoni 2011/12. oni su činili svega 11 % ukupnih prihoda koje su ostvarili klubovi Lige 1. „S druge strane, zahvaljujući Europskom prvenstvu u nogometu koje će se održati 2016. i investicijama u stadione povodom prvenstva, francuski klubovi imaju priliku povećati udio prihoda od utakmica u ukupnim prihodima koje ostvaruju.“, naveo je Rick Olcott, partner u Deloitteu.

U ostatku Europe prednjači ruska prva liga, s ostvarenih 636 mil. €, Turska (444 mil. €), i Nizozemska (434 mil. €).

Petu godinu za redom klubovi Bundeslige i Premier lige bili su jedini klubovi „velike petorke“ koji su u ostvarili operativnu dobit. Ona je u slučaju Bundeslige iznosila 190 mil. €, dok je u slučaju Premier lige iznosila 121 mil. €.

Iako su svi klubovi lige „velike petorke“ zabilježili povećanje plaća u 2011/2012., taj rast je bio sporiji od rasta prihoda.

Omjer honorara i prihoda u slučaju Real Madrida i Barcelone smanjio se na 47%. S druge strane, ovaj se omjer kod ostalih 18 klubova Primere, koji su ujedno nedavno bili u financijskim problemima, povećao na zabrinjavajućih 77 %. Ipak, najviši omjer honorara i prihoda bilježe klubovi talijanske Serije A. On je u prošloj sezoni iznosio 75%. Ovi su klubovi ujedno pretrpjeli i najveće operativne gubitke, koji su iznosili 160mil. € te su nastavili trend smanjenja profitabilnosti. Iako su gubici zabilježeni i u Francuskoj (67 mil. €) , oni predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu.

Olcott dodaje: „Zanimljivo je koliko je europski nogomet otporan na krizu. Iako stopa rasta varira od lige do lige te od kluba do kluba, sposobnost nogometa da zainteresira i privuče publiku ostaje jedna od njegovih najvećih prednosti. Ipak, neke lige i klubovi, posebno u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, susreću se s izazovom kako da gledateljima ponude bolje iskustvo na utakmici, dok je istovremeno potrebno dugoročno povećati prihode od karata. Francuski klubovi posebno trebaju iskoristiti renoviranje stadiona u sklopu priprema za Europsko prvenstvo u nogometu 2016. godine.

Zahtjev za kontrolom troškova, temeljno načelo UEFINIH Pravila o financijskom „fair-playu“, počet će se po prvi put primjenjivati na UEFINA natjecanja od sezone 2013/14. i pokrit će rezultate ostvarene tijekom sezona 2011/12. i 2012/13. Pojedine su se zemlje odlučile primijeniti ova pravila i na lokalna natjecanja. Krajnji cilj ograničavanja troškova je pomoći klubovima da postignu optimalan omjer između troškova i prihoda te poticanje investiranja za dugoročnu dobrobit nogometa.

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Menadžerica, marketing i korporativne komunikacije
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com

Povezane teme

Društveni servisi