Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

Sinergija odjela financija i ostalih funkcija pomaže poboljšanju financijskih rezultata tvrtke

Podijelite na LinkedInu    Podijelite na Facebooku    Podijelite na Tweeteru

Aida Kirlin

Aida Kirlin, menadžerica u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja: “Od uspješne funkcije financija očekuje se da preraste u pouzdanog savjetnika, koji podržava strateško i operativno planiranje i odlučivanje”

Zagreb, 19. prosinca 2012. – Istraživanje koje je Deloitte nedavno proveo u Ujedinjenom Kraljevstvu ukazuje na zaključak da više od polovice voditelja financija smatra da bi efikasnije povezivanje financija s ostalim ključnim funkcijama tvrtke značajno doprinijelo poboljšanju financijskih rezultata tvrtke.  

Dok je istraživanje stavova financijskih direktora, koje je Deloitte nedavno proveo u Hrvatskoj, ukazalo na činjenicu da 45 posto ispitanika očekuje nedostatak kvalificiranih zaposlenika, taj je udio u britanskom istraživanju čak i viši, a više od polovice ispitanika smatra da u njihovim financijama nedostaje zaposlenika s odgovarajućim kvalifikacijama. S druge strane, prepoznavanje i izgrađivanje talenata predstavlja jednu od ključnih pretpostavki za podizanje odjela financija na razinu strateškog partnera.

Ispitanici obuhvaćeni britanskim istraživanjem vjeruju da partnerstvo funkcije financija s čelnicima ostalih funkcija tvrtke pomaže u donošenju odluka (76%), olakšava provođenje strateških inicijativa (58%) i ostvarivanje boljih financijskih rezultata tvrtke (56%). Dok su mnoge organizacije prepoznale potrebu i krenule s ulaganjima u ovu transformaciju, brojni financijski čelnici su istaknuli da se suočavaju s izazovima i barijerama kako prevesti ovu sposobnost u realne, opipljive i korisne rezultate za organizaciju. „Njihovi se odgovori podudaraju s onim što uočavamo u Hrvatskoj, a to je posebno uočljivo u slučaju internih podataka koji često nisu vjerodostojni ili dostupni, a vanjski podaci se ne smatraju ključnim za donošenje važnih odluka, što znači da ne postoje adekvatni alati koji podržavaju analizu i donošenje odluka.“, navodi Aida Kirlin, menadžerica u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

„Od uspješne funkcije financija očekuje se da preraste u pouzdanog savjetnika, koji podržava strateško i operativno planiranje i odlučivanje, pružanjem dodane vrijednosti kroz analitiku i identifikaciju temeljnih razloga za dobro ili loše poslovanje. Kao odgovor na to, financije moraju razviti sposobnosti i operativni model nužan za isporuku tih novih proizvoda i usluga, što zahtijeva da se pozornost financijskih direktora sve više usmjeri ka kreiranju poslovnog partnerstva funkcije financija unutar organizacije.“, zaključuje Kirlin.

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Menadžerica, marketing i korporativne komunikacije
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com
Društveni servisi