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SUBJECT : Clariﬁ!es Certain Issues Pertaining to the Mandatory Requirements for
Tax Credit or Refund of Excess/Unutilized Creditable Withholding
Taxes|(CWT) on Income Pursuant to Section 76(C), in relation to
Sections 204(C) and 229 of the National Internal Revenue Code of
1997, as Amended (Tax Code)

TO : All Internal Revenue Officials, Employees and Others Concerned

This Circular is issued to provide clarifications and realign inconsistencies on certain
provisions of Revenue Memorandum Circular (RMC) No. 75-2024 relative to the mandatory
requirements for Tax Credit Certificates or cash refund of excess/unutilized CWT on income
under Section 76(C), in-relation to Sections 204(C) and 229 of the Tax Code.

I. Clarification to certain provisions and requirements

Q1: In the list of mandatory requirements under Annexes “A.1” for those taxpayers
of going-concern status and “A.2” for taxpayers undergeing cessation or
dissolution of business of RMC No. 75-2024, Annex “A.1” required original
copies of duly accomplished Certificate of Creditable Tax Withheld at Source
(BIR Form No. 2307) whereas Annex “A.2” is silent whether the said documents
should be original or copies only. Will this result in the disallowance of the CWT
if the taxpayer submitted scanned, facsimile, photocopy or a notarized or
certified copy of the original or electronic document is comsidered duplicate
only?

Al: No. In this digital era, transmission of documents such as the BIR Form No. 2307 is
not limited only to the physical delivery of documents from the sender to the receiver,
which could also be through digital means such as but not limited to electronic mails,
facsimile, cellphones, or other emerging technologies. Hence, the copies produced
and submitted by the recipient of BIR Form No. 2307 may not necessarily be the
original copy.

IIncluded in the veriﬁ?aﬁon procedures of the processing office is the validation of the
authenticity and veracity of the claimed BIR Form No. 2307 by comparing the CWT
claimed per Summary Alphalist of Withholding Agents of Income Payments
Subjected to Withholc’iing Tax at Source (SAWT) submitted by the taxpayer claimant
with the annual or quarterly Alphalist of payees as attached in the BIR Form No.
1604E or 1601E submitted by the withholding agents of the taxpayer-claimant. If the
~——1 “Sidata matches, the BIR can already be assured that the BIR Form 2307 claimed by the
o st |taxpayer-claimant is valid and authentic which makes the question as to whether or
Znot the submitted doctilment is an original copy already moot and academic.
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In this regard and for consistency of application, the third item in Annex A.l shall
now read as: “Copies of duly accomplished Certificate of Creditable Tax Withheld at
Source (BIR Form No 2307) or Wiihholding Tax Remittance Return for Onerous
Transfer of Real Property Other Than Capital Asset (BIR Form No 1606), whichever
is applicable, issned by the payor (withholding agent) to the payee”.

If the taxpayer clzflimant is engaged in real estate business, should the
Withholding Tax Remittance Return for Onerous Transfer of Real Property
Other Than Capital Asset (BIR Form No. 1606) be original as required in Annex
“A.17?

No. The processing office is mandated to verify from the BIR database if the said
return was indeed filed by the taxpayer claimant to establish the authenticity and
veracity of the said document. A reproduction of the original copy of the said form
would suffice.

Section 76(C) of the Tax Code pertains to eorporate claimants only. In case an
individual taxpayer incurred unutilized CWT and intends to refund or credit the
said excess income taxes, what will be the basis of the claim?

It is confirmed that Section 76 of the Tax Code covers tax credit or refund claims of
CORPORATIONS as defined under Section 22(B)} of the Tax Code. For individual
payers, the claim may be anchored under Section 58(E), in relation to Section 204
f the Tax Code, to quote:

“Sec. 58. Returns and Payment of Taxes withheld at Source. —
XXX XXX XXX

E. Income of Recipient. — Income upon which any creditable tax is required to
be withheld at source under Section 57 shall be included in the return of its

\ recipient but the excess of the amount of tax so withheld over the tax due on his

o " return shall be refunded to him subject to the provisions of Section 204. xxx

a

RMC No. 75-2024, in relation to Revenue Memorandum Order (RMO) No. 25-
2024, pertain to claims of income tax credit or refund filed under Section 76(C)
of the Tax Code, which, consequently is for corporate taxpayers. Will a new set
of documentary requirements be required for individual taxpayer-claimants?

Yes. A new set of mandatory requirements will be prescribed for individual taxpayers
who intend to claim for tax credit or refund unutilized CWT pursuant to Section
58(E), in relation to Section 204 of the Tax Code. However, the general policies and
guidelines in the mandatory documentary requirements in RMC No. 75-2024 and the
procedures in the prc':cessmg hereof pursuant to RMO No. 25-2024 remain the same
for both corporate and individual taxpayer-claimants.

What is the implication to the claim of tax returns filed after filing of the income

tax credit/refund claim or the issuance of the Electronic Letter of Authority
(eLA), whichever comes first?
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Once the claim for income tax credit has been filed or an el.A has been issued
covering the same period of the claim, the taxpayer-claimant is already precluded
from amending the tax returns. In the existing procedures for processing of income
tax credit/refund certain BIR Forms are no longer required to be submitied by the
taxpayer-claimants but the processing offices are mandated to verify and produce
copies of the said tax returns filed by the taxpayer to be attached to the corresponding
tax docket of the cIa1m' Once the apphcatlon for income tax credit or refund has been
officially received by the processing office of the BIR and the verification process
commences, only the tax returns filed on or before the receipt of the application shall
be considered in the evaluation of the claim. Should there be discrepancies, this may
result in the disallowance of the portion of the claim or full denial thereto.

II. Changes in Documentary Requirements

To effect the changes above, Annex “A.1” is hereby renumbered as Annex “A.1.1"

and Annex “A.1.2” is added as the mandatory requirements for individual taxpayer-claimant.
Copies of the said Annexes are hereto attached for reference. This correspondingly amends
Annexes “A.17, “A.2” and “A.4” of RMC No. 75-2024.

I11. Repealing Clause

All revenue issuances and BIR Rulings inconsistent herewith are hereby amended,

modified or revoked accordingly.

1V. Effectivity

This Circular shall take effect immediately. R

QORDS MANAGFM NT DIVISION
o Bros x PR B it N

FEB 19

L ABMIN ONIT 2
m;rzmez -2 om

Page3 of 3




