Skip to main content

Impact Stars u Bosni i Hercegovini:

Rolla d.o.o. Mostar

Impact Star je posebna kategorija u sklopu Deloitte Technology Fast 50 takmičenja u kojoj se nagrađuju kompanije prepoznate kao uspješne u stvaranju pozitivnog utjecaja na društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, različitost i okoliš. U ovoj seriji intervjua želimo predstaviti dobitnike nagrade Impact Star i prikazati sve njihove angažmane koji su imali utjecaj na naše društvo.

Rolla je inovativna platforma iz Bosne i Hercegovina koja ima za cilj transformisati svijet fitnesa. Osnovana 2019. godine u Mostaru, brzo je stekla pažnju zahvaljujući svojoj misiji da učini fines pristupačnim i zabavnim za sve.
Kroz Rolla Platfomu, korisnicima je omogućeno praćenje fizičke aktivnosti, takmičenje i zabava.

U prethodnim godinama Rolla je prikupila značajne investicije, a Deloitte je razgovarao sa g. Krezić Igorom, osnivačem i izvršnim direktorom Rolla-e o njihovim dostignućima, kao i budućim planovima i utjecajnim aktivnostima kompanije.

1. Kako je nastala ideja za Rolla i šta vas je inspirisalo da je realizujete?

"Jako je teško posvetiti se drugim aspektima u životu kada ste preokupirani poslom, u jednom trenutku sam odlučio ipak osvrnuti se na sebe. Meni je najbitnije bilo moje zdravlje. Taj projekat je počeo isključivo mojom potrebom da se pokrenem, da poboljšam svoje mentalno i fizičko stanje, pa makar to bilo uvođenje jedne navike dnevno.

Iz toga se rodila Rolla kao platforma uz pomoć jedne male skupine ljudi, koja je danas narasla u jedan veliki tim. Nisam više mogao ignorirati svoju potrebu da pomognem i sebi i drugima, tako da smo stvorili sveobuhvatnu platformu kako bismo olakšali ljudima proces ka zdravijem i sretnijem životu."

2. Koji su ključni izazovi sa kojima ste se susreli pri pokretanju Rolla-e i kako ste ih prevazišli?

"Sama ideja je bila jednostavna, ali realizacija te ideje je bila isprepletena raznim preprekama. Znali smo šta želimo i time smo se vodili. Vodeći se time imali smo dva značajna izazova:

Jedna od tih prepreka s kojima smo se susreli je bila činjenica da Rolla World, koja inače ima jednu od najkreativnijih i najljepših grafika na tržištu, nije mogla biti pokrenuta na svim računarima. Ipak, ne posjeduje svaka osoba visoko-kvalitetni računar! Tu smo se odlučili na streaming, te nam je bila želja da je moguće Rolla World pokrenuti na svim uređajima, u kvalitetnoj rezoruciji, kako bi se svi mogli pokrenuti.

Drugi izazov je bio razumijevanje šta motivira zaposlenike kompanija da se pokrenu, koje su njihove potrebe, i kako nagrađivati pozitivne promjene u njihovom životu."

3. Kako vaša aplikacija doprinosi promociji zdravog života i kakav utjecaj očekujete da će imati na zajednicu?

"Rolla platforma je jedno sveobuhvatno rješenje, i mi vjerujemo da samim tim možemo motivirati ljude. Nema više potrebe za 10 različitih aplikacija, nema više potrebe za skupim hardwear-om, sve je svedeno na jednu platformu unutar koje mogu pratiti svoje metrike, svoje aktivnosti i samo se fokusirati na poboljšanje svojih navika. Također, naš virtualni svijet im daje mogućnost da treniraju gdje god da se nalaze!

A što se tiče promocije zdravog života, Rolla sa svojim zaposlenicima je najveći ambasador za zdraviji i aktivniji život."

4. Kakve planove imate za budućnost Rolla-e, posebno u kontekstu širenja na međunarodna tržišta?

"Korak po korak. Imamo sve potrebno da osvojimo tržište, ali nam se ne žuri. Sad za sad se fokusiramo na BiH i regiju, poslije toga ćemo prodavati Rolla platformu kompanijama svjetske razine. Želimo biti spremni da u Septembru ove godine pustimo platformu za javno korištenje drugim firmama i da se potpuno posvetimo company wellness svijetu."

5. Kako vas je priznanje Impact star motiviralo na stvaranje pozitivnog utjecaja na naše društvo? Šta biste rekli za vaše buduće planove kada je riječ o utjecaju na društvo nakon osvajanja nagrade?

"Impact star nam je bio orden za dosadašnji trud koji smo uložili u razvijanje sveobuhvatne solucije, ali i dodatni vjetar u leđa da opravdamo tu nagradu.
Naši planovi su isključivo okrenuti na druge kompanije koje žele da vode brigu o dobrobiti svojih zaposlenika. Samim tim se trudimo pristupiti im i dati im mogućnost da se natječu međusobno u tome ko će biti zdraviji. Želimo kompanijama dati do znanja da zdravlje njihovih zaposlenika može uveliko utjecati na njihovo zadovoljstvo i sami rad kompanije."

6. Kako vidite značaj Fast 50 inicijative u Bosni i Hercegovini?

"Značaj Fast 50 inicijative se definitivno ogleda u tržišnoj prepoznatljivosti. Ovo je odlična prilika za umrežavanje sa potencijalnim poslovnim partnerima, investitorima, i klijentima. A ne smijemo zaboraviti spomenuti ni medijski publicitet u cijeloj regiji pomoću kojeg mi ostvarujmo veliki broj konekcija.
Ovo je zaista inicijativa koja će svima dati vjetar u leđa i pomoći da idu ka svojim ciljevima i ostvarivanju svojih ideja."

7. Kako vidite budućnost razvoja IT industrije i startupa u Bosni i Hercegovini i regionu?

"Unutar države postoje mnogi visokosposobni ljudi kojima je samo potreban prostor da ostvare svoje ideje. Sami smo svjedoci porastu broja startup-a i njihovog doprinosa."

Did you find this useful?

Thanks for your feedback

If you would like to help improve Deloitte.com further, please complete a 3-minute survey