Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

500 najvećih tvrtki Srednje Europe

11 hrvatskih tvrtki na listi


DOWNLOAD  

500 najvećih tvrtki Srednje Europe

Lista 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi sastavljena je na temelju prihoda od prodaje ostvarenog tijekom 2008. godine. Osim liste Top 500 kompanija, Deloitte je sastavio i liste 50 najjačih banaka i 50 osiguravajućih tvrtki u srednjoeuropskoj regiji. Ovo je već treća godina kako Deloitte, na temelju svoje ekspertize i međunarodne mreže ureda, objavljuje listu najvećih kompanija, koja je dosad postala relevantan pokazatelj omjera snaga gospodarstava u regiji. 

Deloitteova lista i ove je godine potvrdila dominaciju tvrtki iz sektora energetike i resursa. Na prvom mjestu ponovo se nalazi poljski naftni gigant PKN Orlen, iza kojeg slijede mađarski Mol i ukrajinski Metinvest, koji je ujedo i najbolje rangirani predstavnik sektora proizvodnje. Nakon tvrtki iz sektora energetije, kojih na listi ima 151, slijede tvrtke iz sektora robe široke potrošnje, zatim transporta te proizvodnje. 

Hrvatske tvrtke na listi 500 najvećih uglavnom dolaze iz sektora maloprodaje, energetike i telekomunikacija. Na ovogodišnjoj listi nalazi se 11 hrvatskih tvrtki. Najbolje je plasiran koncern Agrokor, koji je smijenio INA-u kao vodeću hrvatsku tvrtku te na listi 500 najvećih zauzeo odlično 25. mjesto. Osim Agrokora (25.) i INA-e (27.), na listu 500 najvećih od hrvatskih su se tvrtki plasirale još i Konzum (106.), HEP grupa (119.), HT (149.), Pliva (351.), T-mobile (366.), HEP-proizvodnja (433.), VIPnet (445.) i Podravka (453.). Kao i prošle godine, među hrvatskim bankama očekivano je najbolje plasirana Zagrebačka banka, koja je uvrštena na 12. mjesto. Od ostalih banaka koje posluju kod nas tu su još Privredna banka (25.), Erste (37.) te Raiffeisen bank (40.). Kad je riječ o osiguravajućim kućama, poredak naših predstavnika je ostao isti kao i prošle godine. Na listu 50 najuspješnijih osiguravatelja uvršteni su Croatia osiguranje (14. mjesto), koji je zadržao svoj primat, te Allianz (47.) i Euroherc (49.).

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek (2)
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Koordinatorica marketinga i korporativnih komunikacija
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com

Povezane teme

Društveni servisi