Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

12 hrvatskih tvrtki, predvođenih INA Grupom, na Deloitteovoj listi 500 najvećih

500 najvećih tvrtki Srednje Europe

 Početna Priopćenje za javnost Analiza po industrijama Rang lista
Podijelite na LinkedInu Podijelite na Facebooku Podijelite na Tweeteru

Deloitte CE Top 500
Konferencija za tisak
Luka Babić, Marina Tonžetić i Ivica Krešić na konferenciji za novinare održanoj 5. rujna 2012.godine

Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, našlo se 12 hrvatskih tvrtki. Uz bok hrvatskim tvrtkama koje su ranijih godina bilježile zamjetan plasman na Deloitteovoj listi, ove su se godine našli Orbico i Atlantic Grupa. Kao i ranijih godina, najbolje plasirane hrvatske tvrtke su INA i Agrokor. U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se uspjela plasirati među 10 najvećih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja najbolji plasman ostvarilo Croatia osiguranje.

Kao i prošle godine, prva tri mjesta Deloitteove ljestvice čvrsto drže poljska naftna kompanija PKN Orlen, s 26 milijardi eura prihoda od prodaje, zatim mađarska naftna kompanija MOL i češki proizvođač automobila Škoda. Među deset najvećih tvrtki u Srednjoj Europi najviše je onih koje dolaze iz sektora robe široke potrošnje, energetike i resursa te proizvodnog sektora, koji zajedno čine preko 85% liste. Gledano prema prihodima od prodaje, među Deloitteovih 500 najvećih udio tvrtki iz energetskog sektora iznosi visokih 41 posto.

U 2011. godini tvrtke na Deloitteovoj ljestvici nastavile su bilježiti rast prihoda u odnosu na ranije razdoblje. Dok je 2009. čak 79 posto tvrtki bilježilo pad prihoda, izraženog u eurima, u 2011. godini rast je zabilježilo 77 posto tvrtki, što ukazuje na oporavak tržišta u regiji tijekom 2011.

„Zanimljivo je primijetiti da je prihod od prodaje, koji je bilo potrebno ostvariti u 2011. godini kako bi se tvrtka našla među 500 najvećih, narastao u odnosu na prošlu godinu. Tako je u 2010. za plasman na ljestvicu bilo potrebno ostvariti 405 milijuna eura prihoda od prodaje, dok je u 2011. bilo potrebno prihodovati čak 479 milijuna eura.“, komentira Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, dok su sektor telekomunikacija i javni sektor zastupljeni s po jednom tvrtkom. Vodeću poziciju među hrvatskim tvrtkama ove je godine zauzela INA grupa, ostvarivši 4.038 milijuna eura prihoda od prodaje u 2011. godini. Ovakvim se rezultatom INA uspjela svrstati na visoko 26. mjesto Deloitteove ljestvice i povratiti, nakon nekoliko godina, primat u regiji. Koncern Agrokor se ove godine plasirao na, također visoko, 29. mjesto. Za njima slijede Konzum (107.), zatim HEP grupa (116.), HT Grupa (183.), Prirodni plin (229.), Orbico (304.), Atlantic Grupa (366.), Zagrebački holding (437.), HEP – Proizvodnja (441.), Podravka (490.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (495.).

Gledano prema neto dobiti, daleko najprofitabilnije hrvatske tvrtke na listi su HT grupa i INA grupa.

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman. Ukupno 12 tvrtki iz naše zemlje plasiralo se na listu, što predstavlja udio od 2,4 posto. „Treba uzeti u obzir činjenicu da se donja granica prihoda od prodaje koje su tvrtke trebale  ostvariti u 2011. značajno povisila, zbog čega su tri hrvatske tvrtke ispale s liste. S druge strane, novost na ovogodišnjoj listi predstavljaju dvije hrvatske tvrtke iz sektora robe široke potrošnje, Orbico i Atlantic Grupa.“, navodi Marina Tonžetić, direktorica u Odjelu revizije. Među zemljama iz uže regije prednjači Slovenija, zastupljena sa 17 tvrtki na ovogodišnjoj listi, a odmah poslije Hrvatske slijedi Srbija, iz koje dolazi 11 tvrtki s liste. Makedonija je, kao i ranijih godina, zastupljena s jednom tvrtkom dok BiH i Crna Gora nemaju predstavnika na ovogodišnjoj listi.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća. Kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2011. iznosila 43.187 milijuna eura. Među prvih deset ove se godine našla i Zagrebačka banka. Ove se godine na Deloitteovoj ljestvici ponovo našla i HYPO banka iz Hrvatske, pa je tako Hrvatska zastupljena s 5 banaka. Osim spomenutih, u društvu najvećih našle su se i PBZ (21.), zatim Erste banka (29.) i Raiffeisen banka (49.)

„Zanimljivo je da s obzirom na broj banaka na listi, banke iz Hrvatske čine čak 10 posto ljestvice, što je Hrvatsku svrstalo na četvrto mjesto u Srednjoj Europi, odmah iza znatno većih ekonomija, poljske, mađarske i češke.“, komentira Luka Babić, konzultant u Deloitteu.

Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3.709 milijuna eura ukupne zaračunate premije. Što se tiče osiguravatelja iz Hrvatske, najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 16. mjestu regionalne ljestvice, a slijedi ga Allianz Hrvatska (50.).

###

Napomena o metodologiji:

CE Top 500 rang-lista sastavljena je na temelju konsolidiranih prihoda tvrtki za fiskalnu godinu koja je završila 2011. Ljestvica se temelji na prihodima koje su prijavili pojedini pravni entiteti koji posluju na području Srednje Europe. Deloitte je pribavio informacije pojedinačnim kontaktom s tvrtkama, zatim iz javno dostupnih izvora te vlastitih procjena temeljenih na istraživanjima i prošlogodišnjim rezultatima tvrtki. Banke i osiguravajuće tvrtke rangirali smo prema ukupnoj aktivi odnosno bruto zaračunatoj premiji. Bruto zaračunata premija za osiguravajuće tvrtke uključuje premiju i od životnog i neživotnog poslovanja, usprkos činjenici da u nekim područjima takve tvrtke posluju kao odvojeni pravni entiteti.

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Menadžerica, marketing i korporativne komunikacije
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com
Društveni servisi