Naša web stranica koristi tzv. cookije ili kolačiće kako bi Vam prilagodili ponuđeni sadržaj te omogućili kvalitetniju uslugu. Korištenjem naše web stranice pristajete na cookije koje koristimo. Za više informacija molimo Vas pročitajte naše uvjete korištenja cookija.

Dodaj u favorite E-mail Ispiši ovu stranicu

100 najvećih tvrtki Adria regije

Adria Top 100 - 2010. g


DOWNLOAD  

Adria Top 100Prema rezultatima Deloitteove rang-ljestvice vodećih tvrtki u Adria regiji prema prihodima od prodaje ostvarenim tijekom prošle godine, najveći broj tvrtki na listi, njih 35 dolazi iz Hrvatske. Slijedi Slovenija s 31 tvrtkom, Srbija s 23 tvrtke, BiH sa šest tvrtki, Makedonija s četiri te Crna Gora sa svega jednom tvrtkom-predstavnicom. Među deset vodećih tvrtki iz Adria regije nalazi se četiri slovenske kompanije te po tri kompanije iz Hrvatske i Srbije. Mahom je riječ o tvrtkama iz sektora energetike i resursa te potrošačkog sektora, pri čemu je slovenski proizvođač automobila, Revoz, jedina tvrtka iz proizvodnog sektora među deset lidera u regionalnom gospodarstvu.

Prema broju tvrtki na listi najzastupljenije su one iz potrošačkog sektora i transporta (32 posto) te energetike i resursa (24 posto). Tvrtke iz potrošačkog sektora ostvarile su i najveći prihod (35 posto). Usporedba prošlogodišnje i ovogodišnje liste vodećih tvrtki u Adria regiji pokazuje da su, ukupno gledajući, prihodi od prodaje u 2009. godini opali za 12 posto u odnosu na godinu prije. Najveći pad prihoda od prodaje, od čak 23,7 posto, zabilježio je proizvodni sektor, dok je građevinski sektor imao najveći porast prihoda od prodaje - 39,4 posto..

Metodologija

Za formiranje rang liste 100 najvećih tvrtki Adria regije korišteni su podaci o prihodima od prodaje iz konsolidiranih izvještaja za 2009. godinu. Podaci su prikupljeni iz javno dostupnih baza podataka, iz drugih javno dostupnih izvora, odnosno direktno od tvrtki. U svrhu međusobne usporedivosti, svi su iznosi preračunati iz lokalnih valuta u euro. Podjela na industrijske sektore napravljena je na temelju globalne Deloitteove industrijske taksonomije.

Kontaktni podaci

Ime i prezime:
Ana Kovačec Cofek (2)
Tvrtka:
Deloitte Hrvatska
Naziv radnog mjesta:
Koordinatorica marketinga i korporativnih komunikacija
Telefon:
+385 (1) 23 51 900
E-mail:
acofek@deloittece.com

Povezane teme

Društveni servisi